Залежність може виникнути як від нікотину чи алкоголю, а й від їжі. Однак мало хто замислюється про це, доки не стикається із серйозними проблемами зі здоров'ям.

У Telegram- каналі ROXY ділиться інформацією про відносини, красу, здоров'я та новини про життя зірок.

Приєднуйтесь!

Особливо часто неприємності виникають у тих, хто надто налягає на вуглеводи.

 

Що таке вуглеводні продукти

Їхня особливість у тому, що вони багаті на цукор. Наприклад, до простих вуглеводів відносять солодощі, борошняне, смажене, соки, газування.

Є також продукти, багаті на складні вуглеводи, — це різні овочі та фрукти, які корисні для здоров'я та покращують роботу кишечника. Але звикання зазвичай викликають не вони, саме прості вуглеводи.

Небезпека вуглеводних продуктів у цьому, що вони запускають процеси окислення організму. Через це з'являються проблеми зі шкірою, розвиваються хронічні захворювання та стрес.

При цьому чим більше простих вуглеводів ми споживаємо, тим більш залежними стаємо від них. Це з тим, що цукор, яким багаті торти і фастфуд, впливає роботу мозку і діє організм як наркотик.

 

 

Як виявляється вуглеводна залежність

Люди, які зіткнулися з цією проблемою, відчувають сильну втому протягом дня, якщо не можуть перекусити чимось солодким. Їжа асоціюється у них із найдоступнішим задоволенням, і якщо немає можливості швидко з'їсти щось вуглеводне, з'являються сильне роздратування та ознаки стресу.

Вуглеводна залежність провокує розвиток емоційного переїдання. Тобто людина намагається за допомогою смачної їжі подолати стрес, але лише погіршує емоційне та фізичне здоров'я.

 

Як боротися з вуглеводною залежністю

Змінити харчові навички не так просто. Але якщо розумієш, що більша частина твого раціону складається з простих вуглеводів, а звичайній воді ти частіше віддаєш перевагу газировці, пора бити на сполох. Нижче зібрали кілька порад, дотримуючись яких ти зможеш впоратися із залежністю від вуглеводів.

Склади план харчування

Якщо різко відмовишся від усіх швидких вуглеводів, зірвешся і почнеш все по новій. Толку від цього буде мало, тільки зайвий раз змусиш організм випробувати стрес.

Відмова від шкідливих продуктів має бути поступовою. Ти можеш скласти план харчування на тиждень і щодня вмикати в меню все менше швидких вуглеводів. Тіло та мозок зможуть адаптуватися до змін, а ти простежиш, як нове харчування впливає на твій емоційний та фізичний стан.

Пам'ятай про прихований цукор

Можливо, ти й не здогадуєшся про те, скільки цукру міститься у твоєму улюбленому хлібі для сендвічів чи йогурті, який ти звикла їсти на сніданок. Прихований цукор, на який багаті деякі продукти, провокує стрибки інсуліну і викликає вуглеводну залежність.

Візьми у звичку вивчати склад продуктів, перш ніж купувати їх. Зважай на те, що деякі виробники на етикетках маскують цукор під іншими назвами. Наприклад, пишуть, що у складі є глюкоза, декстроза, фруктоза, інвертний сироп, патока, стевіозид.

Ще одна хитрість, до якої вдаються виробники, – вказують вміст цукру на порцію, а не на 100 г продукту.

 

 

Пий більше води

Іноді нам важко зрозуміти, чого хоче організм — поїсти чи випити води. Тому потрібно звичку випити склянку води і почекати кілька хвилин, перш ніж відкрити холодильник. Можливо, почуття голоду відпустить. До того ж, пити воду необхідно, щоб підтримувати загальне здоров'я організму.

Якщо тобі не подобається смак звичайної води, можеш покращити його. Наприклад, додати в глечик часточки цитрусових, м'яту або корицю.

Їж більше білка та клітковини

Ці речовини покращують стан шлунково-кишкового тракту та уповільнюють перетравлення вуглеводів, тобто допомагають відчувати ситість трохи довше. Вони також підтримують рівень інсуліну в нормі та знижують потяг до простих вуглеводів.

Відволікайся

Подумай, як часто тягнешся до холодильника чи чергової пачки чіпсів через те, що відчуваєш нудьгу? Можливо, проблема в тому, що ти ставишся до їжі як до розваги, і тому впадаєш у залежність від певних продуктів.

Привчи себе відволікатися, якщо хочеш позбавитися вуглеводної залежності. Наприклад, можеш освоїти вправи для красивої фігури, придбати нове хобі або почати вести особистий щоденник.

Не зберігай у будинку шкідливі продукти

Це один із найдієвіших способів впоратися з вуглеводною залежністю. Тверезо оціни те, як багато вуглеводних продуктів зберігаєш на столі, кухонних полицях та в холодильнику. Можливо, по квартирі скрізь розставлені вазочки з цукерками? Якщо це так, то час діяти.

Роздай залишки насолод друзям або прибери їх на далекі закриті полиці. На столі залиш тільки корисні фрукти та овочі. Переклади їх у гарний посуд, щоб ця їжа асоціювалася не лише з користю, а й з естетичним способом життя.